Informatie Rijkwaterstaat stijgende waterstanden

 

Informatie Rijkwaterstaat stijgende waterstanden

Geplaatst op 22-06-2023  -  Categorie: Algemeen

Beste leden,

Heden morgen hebben wij een bericht van rijkswaterstaat ontvangen via de mail. Hieronder kunt u deze informatie vinden. Wij vragen alle leden allert te zijn en eventuele voorzorgmaatregelen te treffen. Vooral leden waarvan de boot vooraan aan de Dijk liggen en de leden waarvan de boot aan de de Dependance liggen (aan de vaste vingerstijgers) vragen wij om de waterstand de komende uren in de gaten te houden en eventueel aktie te nemen. Tevens vragen wij dit ook aan de leden die hun auto's en botentrailers hebben geparkeerd.

Alvast bedankt voor uw medewerking. Wij houden u verder op de hoogte zodra er meer informatie beschikbaar is.

Erik Richter

Havenmeester RWV Nautilus

------------------------------------------------

Beste Maascollega's en geïnteresseerden,

Deze mail is bedoeld als een voorwaarschuwing voor stijgende Maasafvoer als gevolg van de neerslag die vandaag (donderdag 22 juni) wordt verwacht. Deze berichtgeving is met name bedoeld voor recreatie op en rondom het water en ondernemers, bewoners en gebruikers van stuwpand Roermond (tussen stuw Linne en stuw Roermond) en de Gemeenschappelijke Maas (Grensmaas) zodat u, indien nodig, tijdig maatregelen kunt treffen.

Later vandaag trekt er een actieve storing over het stroomgebied van de Maas. Er zijn nog veel onzekerheden, maar de afvoer van de Maas kan daardoor de komende 24 uur in relatief korte tijd snel stijgen. Daardoor wordt de stroming op de Maas veel sterker dan de afgelopen weken het geval was. Er wordt geen extreem hoogwater verwacht.

De verwachte afvoer is niet alarmerend, maar vraagt wel om extra alertheid. Ook is er kans dat uiterwaarden deels onderlopen, onder meer bij Roermond waar de stuw door werkzaamheden niet maximaal kan worden ingezet en de weerdverlagingen langs de Gemeenschappelijke Maas. Rijkswaterstaat houdt de situatie nauwlettend in de gaten en neemt waar nodig preventief maatregelen.

Zodra de neerslag gevallen is kan een betere verwachting gegeven worden over de afvoer en waterstanden. Rijkswaterstaat adviseert vaarweggebruikers op de Maas en andere gebruikers van de uiterwaarden om de actuele situatie in de gaten te houden via waterinfo.rws.nl. en rws.nl.

Weerbeeld

Op donderdag 22 juni trekt er een zeer actieve storing over het stroomgebied van de Maas. Volgens de weersverwachtingen kan in het stroomgebied overdag zo'n 30 à 50 mm neerslag vallen.

Echter zijn er op dit moment nog te veel onzekerheden om een goede afvoerverwachting te kunnen geven.

Rijkswaterstaat blijft de situatie in de gaten houden en adviseert u om waakzaam te zijn. Indien nodig, sturen we u een update.

In verband met de werkzaamheden bij stuw Roermond zullen we de reguliere berichtgeving starten als en wanneer bij Sint-Pieter een afvoer van 500 m3/s bereikt is.

Met vriendelijke groet,

Tom Kuijpers

Adviseur rivierkunde Maas (hoogwaterspecialist)

Team Expertise Maas / District Zuid-Oost


logo-nautilus-2014-small

Adresgegevens

Maasboulevard 4

6041 LX ROERMOND

Bel ons

Kantoor              +31 (0) 475 31 87 62

Havenmeester  +31 (0) 6 25 37 69 43